2017. január 2., hétfő

Az a bizonyos visszafelé elsülő puska

A Pilisi Parkerdő Zrt. egy közfeladatot ellátó állami szerv. Tevékenységével köteles a magyarországi polgárokat szolgálni és maradéktalanul átláthatóan kell végeznie - szerintem.


Mit tehet az ember egy lehetetlen helyzetben?


Én, jobb ötlet híján és jóakaratú figyelmeztetések ellenére, mit sem törődve a bölcs belátással, feljelentést tettem. Több dolog szólt mellette, hogy így járjak el és végül az győzött meg, hogy minden lehetetlensége ellenére, a feljelentés sorsa engem fog igazolni.

Így is lett.

Az általam feljelentett jogi személy (a Pilisi Parkerdő Zrt.), talán semmiféle törvénybeütközőt nem tett, ám nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy várható volt, hogy a nyomozást olyan irányba terelik majd, hogy az semmit se állapítson meg. Tudom, vannak, akik azt mondják erre, hogy rendőrségünk, mely őriz és védelmez, nem korrumpálható és ilyen eset nem fordulhat elő.

Rossz hírem van: ennél sokkal jobban a kezemre játszottak. Nem írnék most, ha nem adják kezembe az adut! Ugyanis ha a Pilisi Parkerdő Zrt. csak azt intézte volna el, hogy a rendőrségi nyomozásban ne kerüljön megállapításra a hűtlen kezelés meg a többi vádpont, akkor arról, bizonyíték híján nem tudnék mit írni!

Ehelyett a Pilisi Parkerdő Zrt. saját maga adta kezembe a kulcsot, amikor arra a szóbeli jelzésemre, hogy a rendőrségen feljelentést tettem, azzal reagált: köszöni, hogy szóltam, azt majd ő elintézi.

Most jön az, hogy elmondjam, miért tettem feljelentést.


  • A sokadszori indokolatlan hátrány kilátásba helyezése (megfélemlítés) miatt, amelyet ellenem, illetve ismerőseim ellen (miattam) bevetettek.
  • Fölháborított az a fékevesztett arrogáns cinizmus, amellyel kezelték a konkrét ügyet, annak ellenére, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. egy közfeladatot ellátó állami szerv! 
  • Elfogadhatatlannak tartom, hogy a lakosság ne tudjon hatást gyakorolni egy közfeladatot ellátó szervezet munkájára és annak vezetői, feladatukat nem szolgálatnak, hanem hatalomgyakorlásnak tekintsék.

A nálam okosabbak előre figyelmeztettek, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. úgy működik, mint állam az államban és bármit megtehetnek: egyetlen telefonhívásba kerül és az történik, amit ők akarnak. Mondták azt is, hogy a rendőrségen tett feljelentésnek semmiféle következménye nem lesz.

Ezt azonban alaposan átgondoltam. Mert a dolog nem ilyen egyszerű!

A rendőrségen tett feljelentéssel kapcsolatban van egy előírásos folyamat, amellyel a feljelentés tárgyától, a feljelentést tevő személy és a feljelentett kilététől független eljárást kell elindítania a rendőrségnek. A rendőrség köteles visszajelzést adni a feljelentőnek. A feljelentőt értesíteniük kell arról, hogy hol tart a feljelentés miatt elindított eljárás.

Amikor a rendőrség a Pilisi Parkerdő Zrt. kérésére a feljelentést ad acta tette, elkövették azt a hibát, hogy számomra nem küldtek semmilyen értesítést, a kötelező eljárást nem tartották be. Számomra ezzel bizonyították azt, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. bármit megtehet, következmények nélkül (persze ezt már korábban is tudtam) - a rendőrség pedig együttműködik velük! (na, ez meglepett)


Közszolgálatiság


Egy közfeladatot ellátó szerv, amely erőfitogtatással, megfélemlítéssel és korrupcióval bármit képes elérni ami érdekében áll, mindenesetre felvet pár kérdést.

Az egyik ilyen kérdés számomra az, hogy azok a civil szervezetek, amelyek a kormány politikáját támadják, vajon miért nem támadják inkább azokat a szervezeteket, amelyek valójában problémásak? A mindenkori kormányok csupán bábok az intézmények kezében. Ez olyan evidencia, amit külön meg kell tanulni. Aki erre a gondolatra nem jutott el, az egyszerűen tájékozatlan.

A demokrácia nyújtotta esélyek nem léteznek. Akik ezekben bíznak, homokra építenek. Az intézmények gyakorolják a hatalmat és ezeknek nem áll érdekükben az emberek szolgálata sem a demokratikus intézmények tisztelete, de még csak a törvények betartása sem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése